ERЕЛЕН сулфат

Прелистајте по: Сите
  • Ferrous sulphate heptahydrate

    Железен сулфат хептахидрат

    Појавата на железен сулфат е сино-зелен моноклинички кристал, па затоа во земјоделството генерално се нарекува „зелено ѓубриво“. Црниот сулфат главно се користи во земјоделството за прилагодување на pH на почвата, промовирање на формирање на хлорофил и спречување на пожолтување болест предизвикана од недостаток на железо кај цвеќињата и дрвјата. Тој е неопходен елемент за цвеќиња и дрвја кои сакаат киселина, особено за железни дрвја. Црниот сулфат содржи 19-20% железо. Тоа е добро ѓубриво од железо, погодно за растенија што сакаат киселина и може да се користи често за да се спречи и третира заболувањето од пожолтување. Ironелезото е потребно за формирање на хлорофил кај растенијата. Кога железо има недостаток, формирањето на хлорофил е блокирано, предизвикувајќи растенија да страдаат од хлороза, а листовите стануваат бледо жолти. Водениот раствор на железен сулфат може директно да обезбеди железо што може да го апсорбираат и користат растенијата, и може да ја намали алкалноста на почвата. Примена на железен сулфат, општо земено, ако садот за саксирање е директно наводнет со раствор од 0,2% -0,5%, ќе има одреден ефект, но поради растворливото железо во истурената почва, тој брзо ќе се фиксира во нерастворливо соединение што содржи железо Не успева. Затоа, со цел да се избегне губење на железни елементи, 0,2-0,3% раствор на железен сулфат може да се користи за прскање на растенијата врз зеленилото.