O le matafaioi ma le aoga o faʻatoʻaga urea

O le sao ma le aoga o le faʻatoaga urea o loʻo faʻatonutonuina le tele o fugalaʻau, manifinifi fugalaʻau ma fualaʻau, laʻau fai laʻau, ma puipuia le faʻatamaina o iniseti. O totoga fugalaʻau o laʻau laʻau ma isi laʻau e sili atu ona maaleale i le urea, ma o le aʻafiaga o le manifinifi o fugalaʻau ma fualaʻau mafai ona ausia peʻa maeʻa ona faʻaaogaina le urea. O le faʻaogaina o le urea e mafai ona faʻateleina ai le nitrogen o lau o laʻau, faʻatelevave le tuputupu aʻe o laʻau fou, taofi le faʻatuputeleina o fugalaʻau, ma faʻatonutonu le aofaʻi o fuga fugalaʻau. Urea o se faʻapalapala faʻapalapala, e mafai ona faʻaaogaina o fetilaisa pe a feagai ma eleele eseese ma laʻau.

O galuega autu a le nitrogen fetilaisa o: faʻateleina le aofaʻi o le biomass du ma galuega faʻatupeina; faʻaleleia atili le taua o meaʻai o meaʻai, aemaise le faʻateleina o le polotini o fatu i totonu o fatu ma faʻateleina le aoga o meaʻai. Nitrogen o le autu vaega o polotini i mea toto. A aunoa ma le nitrogen, nitrogen papaʻe mea e le mafai ona fausiaina, ma a aunoa ma porotini, e le mafai ona i ai ni eseese eseʻesega olaga.

Faʻafefea ona faʻaaogaina urea:

1. Faʻapaleni faʻapaleni

Urea o se mama nitrogen fetilaisa ma e le aofia ai le phosphorous ma potassium i le tele elemene talafeagai mo le totoina faʻatoʻaga. O le mea lea, pe a fai o laʻei pito i luga, e tatau ona e faʻaaogaina le tekinolosi faʻafouina faʻavae i luga o le faʻavae o le suʻega o le eleele ma le suʻesuʻega o vailaʻau e faʻapaleni ai le nitrogen, phosphorus, ma le potassium fertilizers. Muamua, tuʻufaʻatasia uma vaega o le faʻaaogaina o le kulimi ma le potasiuma ma nisi (pe a ma le 30%) nitrogen fetilaisa e manaʻomia mo le vaitaimi atoa o le totoina o faʻatoʻaga ma le palapala ma le pito i lalo o le apalai.

Ona tuʻu lea i le 70% o le toe faʻatauina o le nitrogen o loʻo teuina i totonu fale, faʻatasi ai ma le 60% o le vaitaimi faigata o le faʻatoaga ma le taimi sili ona aoga o loʻo teuina, ma e tusa ma le 10% o le taimi mulimuli. Seʻi vagana ua tuʻufaʻatasia lelei ma faʻaogaina faʻasaienisi le faʻatauina o le nitrogen, phosphorus ma le potassium e tolu, faʻatoa mafai ona faʻaleleia le faʻaaogaina o le urea urea.

2. Lavalavaina o ofu i le taimi talafeagai

O nisi faʻaletino le talafeagai e masani ona vaʻaia i faʻatoʻaga gaosiga: o tausaga uma pe a toe foi le saito i le lanumeamata ina ua maeʻa le amataga o le tautotogo, faifaʻatoʻaga faʻaaogaina le avanoa o le sasaʻaina o le vai lanumeamata e faʻasusu pe fufulu urea i le fanua saito; i le vaitaimi o le totōina o sana, o le au faʻifaʻatoʻau na te faʻasusu urea aʻo leʻi timu I le fanua; i le taimi o le totoina laʻasaga o kapisi, urea tatau ona fufuluina i le vai; i le taimi o le totoina laʻasaga o tamato, e tatau ona faʻasusu urea i le vai.

Faʻaaogaina urea i lenei auala, e ui o loʻo faʻaaogaina le faʻalaʻau, e ogaoga le faʻamaʻimauga (amonia volatilize ma le vaega o le urea ua leiloa i le vai), ma o le a mafua ai foi le soʻona faʻatuputeleina o mea taumafa, tuai ai ona nofo le saito ma sana, tamato "feula" , ma tuai faʻatumuina kapisi Ma isi leaga mea tutupu tupu. O fuata uma e i ai se taimi taua faʻapitoa mo le taliaina o le nitrogen, phosphorus, ma le potassium (o lona uiga, o le vaitaimi pe a o le faʻatoʻaga e matua maaleale i le taliaina o nisi elemene).

Le lava o le fetilaisa (nitrogen, phosphorus, potassium) i lenei vaitaimi o le a faʻaititia ai fua o faʻatoaga ma lelei, lea e tele lona aʻafiaga. Tusa lava pe lelei le faʻapipiʻi o loʻo faʻapipiʻi mulimuli ane, o le aʻafiaga o fua o faʻatoaga ma le lelei e le mafai ona suia. I se faʻaopopoga, o loʻo i ai le maualuga tapulaʻa vaitaimi, o lona uiga, i lenei vaitaimi, faʻaleleia o faʻatoʻaga faʻatoaga mafai ona maua maualuga fua, ma faʻatoʻaga i ai le sili ona maualuga faʻaogaina fetilaisa agavaʻa.

Mai le faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga, e mafai ona iloa ai, naʻo le teuina o fale i taimi faigata ma le sili atu ona aoga o fualaʻau e mafai ona faʻaleleia ai le faʻaaogaina o fua o faʻalaʻau ma maua ai le maualuga o fua ma lelei o faʻatoʻaga.

3. Lugaina o ofu i le taimi tatau

Urea o se amide fetilaisa, e manaʻomia le liua i le ammonium carbonate e faʻasalalau e eleele colloids ma mitiia e faʻatoʻaga. O lenei faiga e 6 i le 7 aso. I le taimi o lenei gaioiga, o le urea e muamua faʻamamaina e le vai i totonu o le eleele ona faʻasolosolo lemu ai lea ona avea ma ammonium carbonate.

O le mea lea, pe a fai o le urea e fai ma laʻei pito i luga, e tatau ona faʻaaoga ile 1 vaiaso ae le i oʻo i le taimi sili ona faigata o le faʻatauina atu o le okesene ma le faʻatapulaʻaina o le faʻamalositino vaitaimi, e le vave poʻo ua tuai foi.

4. Ufiufi palapala loloto

O auala le talafeagai e faʻaaoga ai e mafai ona mafua ai le leiloa o le nitrogen e pei o le urea leiloa ma le vai ma le amonia volatilization, lapisi fetilaisa, faʻaalu tagata faigaluega, ma matua faʻaititia le faʻaaogaina fua faatatau o urea. O le saʻo auala auala o: apalai luga sana, saito, tamato, kāpeti ma isi mea toto. Eli se pu 15-20 cm le loloto i le mamao o le 20 cm mai le faʻatoaga. A maeʻa ona faʻapipiʻi le fetilaisa, ufiufi i le palapala. E le matutu tele le eleele. I le tulaga o le faʻasusu pe a uma le 7 aso.

A oʻo tele le mago o le eleele ma manaʻomia faʻasusu, e tatau ona faʻasusu sina vai i le vai, ae le o le lolovaia e le tele o vai e puipuia ai le urea mai le leiloa ile vai. A faʻaoga i araisa, e tatau ona sosolo. Faʻasusu pea le eleele pe a uma ona faʻaoga. Aua le faʻasusu i totonu o le 7 aso. A maeʻa maeʻa ona faʻamamaina le eleele ma faʻapipiʻi e le eleele, e mafai ona e liligi sina vai faʻatasi, ona faʻamago ai lea mo le 5-6 aso.

5. Fuluar spray

E faigofie ona soli Urea ile vai, e malosi le feʻaveaʻi, e faigofie ona mitiia e laulaʻau, ma e laititi le faʻaleagaina o laulaʻau. E talafeagai mo le faʻaopoopoina-aʻa topdressing ma mafai ona sausau luga o laʻau tuʻufaʻatasia ma faʻatoʻaga faʻatonutonuina o pest. Ae a fai laʻei pito i luga-aʻa luga, o le urea ma le biuret mataupu e le sili atu i le 2% e tatau ona filifilia e puipuia ai le faʻaleagaina o laulaʻau. O le faʻamamafaina o le faʻaopoopoina-aʻa topdressing eseese mai fua i fua. O le taimi e faʻasusu ai e tatau ona maeʻa le 4 i le afiafi, pe a fai o le aofaʻi o le fegasoloaʻi e laʻititi, ma o le stomata o laʻau e faasolosolo ona matala, lea e aoga i le atoʻatoa taliaina o le urea vai vaʻaia e le faʻatoʻaga.

O le faʻaaogaina o le urea e faʻafitia:

1. Aloese mai le fefiloi ma le ammonium bicarbonate

A maeʻa ona faʻaaogaina le urea i le eleele, e tatau ona liua i le ammonia ae le i faʻauluina e faʻatoaga, ma o lona liua e matua telegese lava i lalo o tulaga alkaline nai lo tulaga acidic. A maeʻa ona faʻaaogaina le ammonium bicarbonate i le palapala, e faʻaalia ai le tali atu o le alkaline, ma le taua o le pH o le 8.2 i le 8.4. O le tuʻufaʻatasia o le amonium bicarbonate ma le urea i fanua faʻatoʻaga o le a matua faʻatelegese ai le liua o le urea i le amonia, lea e mafua ai ona leiloa le urea ma le leiloa volatilization. O le mea lea, o le urea ma le ammonium bicarbonate e le tatau ona palu pe faʻaoga faʻatasi.

2. Aloese mai le salalau solo

Urea ua sausauina luga o le eleele. E 4 ile 5 aso e suia ai ile vevela ole potu aʻo le i faʻaaogaina. Tele o le nitrogen e faigofie volatilized i le taimi o le ammoniating gaioiga. E masani lava, o le moni faʻaaogaina fua faatatau e na o le 30%. Afai o loʻo i totonu o le eleele alkaline ma mea o loʻo i totonu o meaola pe a salalau i le eleele maualuga, o le nitrogen leiloa o le a vave ma sili atu.

Ma papaʻu apalai o urea, faigofie e faʻaumatia e vao. O le Urea e loloto lona faʻaogaina e liusua ai le fetilaisa i le palapala, ina ia avea le faʻamalulu i totonu o le lauʻeleʻele susu, lea e fesoasoani i le aʻafiaga o le fetilaisa. Mo laʻei pito i luga, e tatau ona faʻaoga i autafa o le fatu i le pu poʻo le alualu, ma le loloto e tatau ona tusa ma le 10-15cm. I lenei auala, o le urea e faʻatumuina i le mafiafia aa aa, lea e talafeagai mo fualaʻau e mitiia ma faʻaaoga. Ua faʻaalia i suʻega le loloto o le apalai e mafai ona faʻateleina ai le faʻaaogaina o le urea e le 10% -30% nai lo le papaʻu o le apalai.

3. Aloese mai le faia o ni fetilaisa o fatu

I le gaosiga o gaioiga o urea, e masani ona gaosia se laʻititi o le biuret. A sili atu le aano o le biuret i le 2%, o le a oona i fatu ma fatu. O ia urea o le a ulufale i fatu ma fatu, o le a denature polotini ma aʻafia fatu germination ma Fanau tutupu, o lea e le talafeagai mo fatu fetilaisa. Afai e tatau ona faʻaaogaina o se fatu fetilaisa, aloese mai le fesoʻotaʻiga i le va o fatu ma fetilaisa, ma faʻatonutonu le aofaʻi.

4. Aua le faʻasusu i le taimi lava pe a maeʻa le apalai

Urea o se amide nitrogen fetilaisa. E manaʻomia le liua i le ammonia nitrogen ao le i mafai ona taliaina ma faʻaaogaina e fualaʻau aʻa. O le faʻagasologa o le liuaina e fesuisuiaʻi faʻamoemoe i le eleele lelei, susu, vevela ma isi tulaga. E 2 ile 10 aso e faʻamaeʻa ai. Afai e faʻasusu ma faʻamaligiina i le taimi lava pe a uma ona faʻapipiʻi pe faʻapipiʻi i le eleele matutu a o le i mamafa timuga, o le a faʻasalalauina urea i totonu o le vai ma leiloa. O le mea e masani ai, e tatau ona faʻasūsū le vai i le 2 i le 3 aso pe a maeʻa le faʻaoga i le taumafanafana ma le tautoulu, ma le 7 i le 8 aso peʻa maeʻa ona faʻaoga i le taumalulu ma le tautotogo.


Taimi Post: Nov-23-2020