Faʻafefea ona faʻaaoga saʻo le urea pe faʻafefea ona faʻaaoga saʻo le urea.

Urea, e taʻua foi ole karamamasa, e aofia ai le kaponi, nitrogen, okesene, hydrogen organic compound o se papaʻe paʻepaʻe, o le taimi nei o loʻo maualuga ai le aofaʻiga o meaola o nitrogen fetilaisa. Urea aofia maualuga nitrogen mataupu, apalai metotia le tatau ona tele naua, ina ia aloese ai mai le le manaʻomia otaota ma "faʻaleagaina faʻaleagaina". O faifaatoʻaga i le tele o fua o fualaʻau aina e faʻaaogaina le tele o urea, e mafua ai le mate o laʻau, o faʻaiuga e matua matuia. O le aso o le a matou faʻalauiloaina ai le faʻaaogaina saʻo o le urea.

Faʻaoga urea sefulu tapu 

Faʻafefiloi ma le ammonium bicarbonate

A maeʻa ona tuʻuina le urea i le eleele, e manaʻomia ona liua i le amonia a o le i faʻaulufaleina e faʻatoaga, ma o lona fesuiaiga o fua faatatau e telegese tele i lalo o tulaga alkaline nai lo lalo o acidic tulaga. Ina ua maeʻa ona faʻatumuina le amonium bikarbonate i le palapala, o le tali na fai mea uma, ma le taua o le 8.2 ~ 8.4. Faʻatoʻaga palu amonium bicarboate ma urea, o le a avea ai le faʻaliliuga o le urea i le amonia saoasaoa tele lemu lemu, faigofie e mafua urea leiloa ma volatilization leiloa. O le mea lea, o le urea ma le ammonium bicarbonate e le tatau ona faʻaaogaina faʻatasi pe faʻatasi foi. 

Aloese mai luga faasalalauga

Urea ua salalau luga o le eleele ma faʻatoa mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa 4-5 aso o le liuaina i le potu vevela. Tele nitrogen e faigofie volatilized i le ammonification gaioiga, ma o le moni faʻaaogaina fua faatatau e na o le 30%. Afai e salalau i le eleele alkaline ma le palapala ma maualuga mea o loʻo i totonu meaola, o le nitrogen leiloa o le a vave ma sili atu. Ma urea papaʻu talosaga, faigofie e faʻaumatia e vao. Urea e faʻapipiʻi loloto ma liusuavai le palapala ina ia o le faʻalautele o loʻo i totonu o le susu vaega eleele, lea e aoga i le aʻafiaga o fetilaisa. O le topdressing tatau ona faia i le itu o le fatu ma ni pu poʻo ni lua, ma o le loloto e tatau ona tusa ma le 10-15cm. I lenei auala, o le urea e faʻalauteleina i le mafiafia vaega o le aʻa aʻa, lea e faʻafaigofieina le taliaina ma faʻaaogaina o faʻatoʻaga. O le faʻataʻitaʻiga na faʻaalia ai o le faʻaaogaina o le urea e mafai ona faʻateleina e le 10% ~ 30%.

Tolu e le totoina ni faʻalaʻau

Urea i le gaosiga o gaioiga, masani ona gaosia se laititi aofaʻi o biuret, pe a fai o le aano o le biuret sili atu i le 2% o le a oona i fatu ma fatu, o ia urea i fatu ma fatu, o le a faia ai porotini denaturation, aʻafia ai le germination ma fatu tuputupu aʻe o fatu, o lea e le talafeagai mo le totoina o fetilaisa. Afai e tatau ona faʻaaogaina o le fetilaisa fatu, aloese mai le fesoʻotaʻiga i le va o fatu ma fetilaisa ma faʻatonutonu le metotia.

Fa aloese mai le taimi nei pe a uma le faʻasusu

O le Urea e aofia ai le amide nitrogen fetilaisa, lea e manaʻomia le liua i le amonia nitrogen e mitiia ma faʻaaogaina e le aʻa o fualaʻau. Ona o le eseʻese o le lelei o le eleele, vai ma vevela tulaga, o le liuaina gaioiga e umi se taimi poʻo se puʻupuʻu taimi. E masani lava, e mafai ona maeʻa pe a maeʻa le 2 ~ 10 aso. E masani lava, faʻasusu e tatau ona faia 2 ~ 3 aso pe a maeʻa le faʻaoga i le taumafanafana ma le tautoulu, ma le 7 ~ 8 aso pe a maeʻa le faʻaoga i le taumalulu ma le tautotogo.


Taimi Post: Jul-02-2020